Mälestise nimi Altar, Sigismund, Peterburi, 1823 (puit, nikerdus, õli)

Muinsuskaitse alla võetud kui ainulaadne klassitsistliku kujundusega altar 19. sajandist

Materjal: puit, pronksvärv, õlivärv, liimvärv.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö, treitud, marmoreering.
Autor, valmistamise koht: Peterburi kunstnik Sigismund (tisler C. Schönfeld, maaler M. Adamson)
Mõõtmed: laius (alt) ca 510 cm, sambabaasi Ø ca 75 cm, aia kõrgus 90 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): veidi määrdunud, kulunud, torkeauke, pragusid
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Monumentaalne kaarvõlvi ja nelja kannelleeritud sambaga altarikujundus,
kumer võlv kassettmaalinguga, sambabaasidel loorberilehedekoor, altariaed poolkaarjas; altar algsest asukohast väljapoole nihutatud.
S. Karling. Holzschnitzerei und Tischlerkunst der Renaissance und des Barocks in Estland. Dorpat, 1943, lk. 50: Bezeichend hierfür ist die würdige Nische, die den Altar in der Kirche zu Pönal (Lääne-Nigula) schmückt. Sie ist in Holz ausgeführt, aber in Stein gedacht; der Meister hat eine reine Architektur, in der alle Schnitzereien und alle Plastik vermieden sind, angestrebt. Eine solche Lösung in dorischem Geist bildet jedoch eine Ausnahme.
F. V. Vann. Kiriklikke mälestusmärke Lääne-Nigula kihelkonnast. TÜ üliõpilastöö, 1928 (F. 55, n. 3, sü. 102, lk. 21, 23: Altari valmistas kunstnik Sigismund Peterburis 1823. Samuti maalis ta pildid. Tisleritööd tegi C. Schönfeld, värvis Michael Adamson. ...altar maksis 650 rbl. Ja seati üles 1823. aastal... Ristidega altarikivi ei ole. ... Mingisuguseid kirju ei altaril, altari pildil ega võrel näha ei ole.