Mälestise nimi Kantsel, 19.saj. (puit, õli)

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui ajastuomase kunstilise kujundusega kirikusisustuselement 19. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1981 – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 113

Materjal: puit, õlivärv.
Tehnika: nikerdatud, tisleritöö.
Autor, valmistamise koht: tisler C. Schönfeld (?)
Dateering: 19. sajandi I veerand
Mõõtmed: rinnatise kõrgus ca 127, 5 cm, jala kõrgus ca 109 cm, nikerdrosett ca 7 x 14 cm, kõlaräästa laius NS max ca 94 cm, OW max ca 98 cm
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): veidi määrdunud, kulunud, naelaauke, samba jalamilt ääreliist osaliselt puudub, maaling kõlaräästal tugevasti määrdunud, lambi paigaldamisega üks maalitud rosettidest hävinud
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Pikliku põhiplaaniga kantsel 8-tahulise kõlaräästaga,
kantslikorpuse allääres kumer simss ja 6 nikerdrosetiga rippkonsooli, sammasjalal madalreljeefne lehtkapiteel, kõlaräästa nurkadel 6 nikerdrosetti, põhja maalingul 6-haruline täht, päikesekiired, ääristuseks 36 rosetti. Korpuse karniisi küljes kantslilühtri kinnitusaas, karniisi all 5 messingtraadist nagikonksu, SO küljetahvlil sepiskonks numbritahvli riputamiseks.
F. V. Vann. Kiriklikke mälestusmärke Lääne-Nigula kihelkonnast. TÜ üliõpilastöö, 1928 (F. 55, n. 3, sü. 102, lk. 24, 25: Kantsel asub pääuksest altaripoole vaadates vasakul pool: nurgal kus altariruum laieneb laevaks. On puust ja viimase remondi ajal 1923. aastal kollakas-halliks värvitud. Kantsel on pärit 1816. aastast, valmistas tisler Schönfeld. Maksis 300 rubla.. Mingisuguseid pilte, kujusid, resp. Nikerdusi ja kirju kantslil ega kantsli katusel ei ole, kui välja arvata tähekujulised nupud katuse nurkadel ümber ääre.