Mälestise nimi Tornikell, A.J.Feldmann, 1868 (pronks)

Kunst, Materjal, Metall, Objekt, Kell, Tornikell.

Mälestise tunnus

Muinsuskaitse alla võetud kui kodumaine ajastuomase kunstilise kujundusega kirikukell historitsismiajast 19. sajandist

Muinsuskaitse all alates 1981 – Haapsalu rajooni kohaliku tähtsusega kunstimälestis nr. 118

Materjal: pronks.
Tehnika: valatud.
Autor, valmistamise koht: A. I. Feldmann, Tallinn
Mõõtmed: korpuse kõrgus ca 50 cm, löögiringi Ø ca 65 cm
Märgid (meistrimärgid): -
Inskriptsioonid (signatuurid, pühendustekstid, inventariseerimis- tähised, jms.): ülaosas kahe akantusvööndi vahel: GEGOSSEN VON A. I. FELDMANN IN REVAL ANNO 1868. Korpuse ühel küljel reljeefne krutsifiks Neitsi Maarja ja apostel Johannesega, mille all löögiringi kohal: TULGE KOKKO PATTUSED. Korpuse teisel küljel medaljonikujuline krutsifiks kahe ingliga, mille all löögiringi kohal: KOMMET ALLES IST BEREIT
Eritunnused (visuaalsed kahjustused, parandused, defektid): oksüdeerunud, määrdunud, löögijäljedd, kinnijoodetud mõra
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Rikkalikult kaunistatud kirikukell,
paikneb kiigel; ei helistata.
F. V. Vann. Kiriklikke mälestusmärke Lääne-Nigula kihelkonnast. TÜ üliõpilastöö, 1928 (F. 55, n. 3, sü. 102, lk. 40: Kiriku kellatornis on kolm kella. Neist ripuvad kaks kirikuteljega ühes sihis. Lääne pool asub suur kell; sellel on peal kiri „Kommet alles ist bereit“ ja „Tulge kokko pattused. Gegosen von A. I. Feldmann in Reval. Anno 1868. See kell oli muretsetud talupoegade kulul, kaalub 8 puuda 17 naela ja maksis 505 rbl 50 kop