Mälestise nimi Audru kirikuaed

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Ajastu tüüpiline kirikuaia näide

Mälestise kirjeldus

Kirikuaeda piirab poolkaarena maakividest müür. Korras hoitud haljasala, kus suhteliselt tihedalt kasvavad nii okas- kui ka lehtpuid. Samas on ka mälestuskivi perekond Saebelmannide perekonnale. Kirikuaed võiv sisaldada matuseid.

Mälestise ajalugu

Audru Püha Risti kirik ehitati 1680.a. sinna pool sajandit varem püstitatud puukiriku asemele. See on üks väheseid meie 17. sajandi kivist maakirikuid. Samast ajast on arvatavasti kirikuaed. 1834 ja 1872 on aastad, mil Audru kirik elas läbi suuremad uuenduskuurid ning sai oma praeguse eklektilise välis- ja siseilme.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga 21.06.2006 nr 208 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" (RTL, 04.07.2006, 52, 967) kehtestati mälestistele reg nr-tega 8304, 16599-16607, 16609-16611 ja 16613-16617 ühine kaitsevöönd.