Mälestise nimi Audru mõisa viinavabrik
Ehitisregistri ehitis Viinavabrik (klubi-elamu) (103034808)

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Tootmishoone, Viinavabrik, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Pärnumaa ühte hooneterikkamasse mõisaansamblisse kuuluv majandushoone, mille juures on säilinud autentne 20. sajandi algusele iseloomulik välisilme, ehitukonstruktsioonid ja detailid.

Mälestise kirjeldus

Sihvaka korstnaga hoone keskosas paikneb kõrge katusviil, millest kahel pool on ühekorruselised viilkatusega külgehitused. Hoone viiluga keskosa kujundavad kaks kõrget kaarsillusega aknaava, mille ees on väikese ruudujaotusega aknad. Nende kohal paiknevad katuseviilu all väiksemad kaarsilluse ja mosaiikklaasidega pööningu paarisaknad, mille vahele on müüritud Saaremaa dolomiidist vahesammas. Samba tüves on kaetud reljeefse ornamendiga ning pärineb umbes aastast 1500. Hoone lõhatud maakividest müürid on laotud väga kvaliteetselt ning jätavad koos punase tellises avapiirete, räästaaluste karniiside ja kvaaderdatud nurkadega värvika mulje.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 1902. aastal, täiendatud 1909. aastal. Viinavabrik tegutses hoones ainult 12 aastat, hiljem paiknesid hoones korterid ning alates 1952. aastast on hoone olnud kasutatusel klubina.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga 21.06.2006 nr 208 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" (RTL, 04.07.2006, 52, 967) kehtestati mälestistele reg nr-tega 8304, 16599-16607, 16609-16611 ja 16613-16617 ühine kaitsevöönd.