Mälestise nimi Audru mõisa teenijatemaja-kellatorn

Märksõna(13)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Elamu, Teenijatemaja, Kõrvalhoone, Kellatorn, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Teenijatemaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise tunnus

Erandliku arhitektuuriga mõisa kõrvalhoone näide. Kuulub Pärnumaa ühte hooneterikkamasse mõisaansamblisse.

Kirjeldus

Esinduslik historitsistlikus stiilis 2-korruseline hoone, mille ühel nurgal on 4-korruseline nelinurkne nn. kellatorn. Tornil on ümaraknad ja torni ülemine osa lõpeb sakmelise rinnatisega. Hoone põhimaht on kaetud madala viilkatuseha, mis on kaetud valtsplekiga. Osaliselt eraldab korruseid lai karniis. Hoone nurkades on osaliselt kasutatud pilastri motiivi. Hoone aknaavad on ääristatud laia krohvist raamistusega, mis peakorrusena mõjuva kõrge teise korruse osas on esinduslikult stiliseeritud.

Ajalugu

Ehitatud aastatel 1854 kuni 1858. Algselt elas maja mõisa opman. Hiljem ehitati hoone ümber korteriteks, kuhu majutati võõrad käsitöölised. 1901. aastal ühendati kellatorniga teenijatemaja, härrastemaja ja valitsejamaja telefonisidega.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga 21.06.2006 nr 208 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" (RTL, 04.07.2006, 52, 967) kehtestati mälestistele reg nr-tega 8304, 16599-16607, 16609-16611 ja 16613-16617 ühine kaitsevöönd.