Mälestise nimi Audru mõisa kõrts
Ehitisregistri ehitis 14-krt.elamu (103001710)

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrtsihoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Ehitis, mis on mänginud olulist rolli kohalike elanike kultuuritausta kujundamisel.

Mälestise kirjeldus

Klassitsistlik madala poolkelpkatusega piklik ühe talliga hoone erineb tavalistest kõrtsihoonetest. Mantelkorsten paikneb hoones talli ja eluosa vahel, sahver selle taga. Suur kõrtsituba on hiljem vaheseintega väiksemateks ruumideks jaotatud. Hoone tagaküljel paiknevad kõrtsmiku eluruumid olid kõrtsitoast koridoriga eraldatud. Hoone peafassaad on kunstlikult sümmeetriline, talli ja mantelkorstna ees paiknes kuue sambaga kolmnurkse frontooniga portikus, mille frontoon ei ole säilinud. Talli aknaid markeerivad eluosa suuri aknaid jäljendavad petiknišid. (Kalvi Aluve, 1996)

Ehitatud 19. sajandi esimesel poolel.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga 21.06.2006 nr 208 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" (RTL, 04.07.2006, 52, 967) kehtestati mälestistele reg nr-tega 8304, 16599-16607, 16609-16611 ja 16613-16617 ühine kaitsevöönd.