Mälestise nimi Oreliväär, 19. saj. (puit, polükroomia)

Mälestise tunnus

Ajastu stiilis interjöörikujunduse iseloomulik näide kiriku ehitusajast, loodud Jaani kiriku jaoks ja kuulub kirikuinventari koosseisu

Muinsuskaitse alla võetud 1978.a.

Materjal: puit, õlivärv, lakk.
Tehnika: tisleritöö, polükroomia, aaderdatud, peitsitud, lakitud, puuvool.
Autor, valmistamise koht: tundmatu meister
Dateering: 1867-1870.aa
Mõõtmed: kolme osa kogupikkus ca 24 m, külgmiste vääride väliskõrgus 140 cm, keskmise osa väliskõrgus (sh ažuursed kaunistused ja postile toetuvad talad) 205 cm.
Täiendavad andmed (esialgne otstarve, komplektsus, eraldatavad elemendid): Külglöövides sirge, keskmine osa põhiplaanis kumera joonega. Välispiirde muster moodustatud vaheldumisi asetsevatest seest punaseks värvitud nelisiirudest ja liseenidest, piirde ülemine ja alumine äär profileeritud.