Mälestise nimi Kaelase mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis Koolimaja (103002789)

Varaklassitsistliku stiili näide.

Mälestise kirjeldus

Varaklassitsistlikus stiilis hoone on ühekorruseline poolkelpkatusega kiviehitis, mille kõrgemal keskosal on kolmnurkviil, seinu liigendavad pilastrid. Suur kaartele toetuv rõdu sissekäigu ees lisati 19.saj. II poolel.

Mälestise ajalugu

Peahoone ehitatud 18.sajandil, pärast 1786, mil mõis siirdus F. J. v. Derfeldenite kätte. Peale 1905.a. põlengut taastatud. Mõis on kuulunud enne võõrandamist kolmele suguvõsale - von Wolffeldtidele, von Derfeldenitele, von Brandtidele.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuuriministri 28.03.2006. a käskkirjale nr 120 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kaitsevööndi määramine" (RTL, 07.04.2006, 30, 542) hõlmab kaitsevöönd kinnistuid katastritunnusega: 18802:001:0020; 18802:001:0976; 18802:003:0119.