Mälestise nimi Kaelase mõisa valitsejamaja
Ehitisregistri ehitis Võimla-tööõpetuse maja (103002790)

Ajastu hoonetüübi näide mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

Ühekordne kõrge murtud põllukivist soklikorrusega, madala viilkatusega kiviehitis. W-poolne otsasein on laotud põllukividest, ülejäänud hoone seinad kollakast ja hallikast liivakivist, dolomiidist puhasvuugil lubimördil. Hoone W-poolse otsaseina nurgaviilu sees ringikujulised niššid: 1) aastaarvuga 1883 2) tähekombinatsiooniga E. v. D.
Silmatorkavad pikad sarikaotsad. Viilu külgi ja viilualust dekoreerib karniis, mida toetab hammaslõikega ehisvöö. Avad pealt ümarkaarsed. Keldriaknad markeeritud niššidena.

Ehitatud 19.-20.sajandi vahetusel.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuuriministri 28.03.2006. a käskkirjale nr 120 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kaitsevööndi määramine" (RTL, 07.04.2006, 30, 542) hõlmab kaitsevöönd kinnistuid katastritunnusega: 18802:001:0020; 18802:001:0976; 18802:003:0119.