Mälestise nimi Roodi mõisa park

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Vabakujundusliku pargi tüüpiline näide.

Kirjeldus

Park on algselt kujundatud juugendliku joonega segastiilis, tänaseks vabakujundusliku ilmega. Hoone ette moodustub ringväljak, mis siseküljel ääristatud ringikujuliselt sirelitega / sirelihekiga. Väljakule suundub lõunapoolt alleega sissesõidutee, mis on orienteeritud väljaku küljele. Esiväljaku põhja ja idaküljele on koondunud heas ansamblis kõrvalhooned, va pikk esiväljakult avanevat vaadet takistav hoone, mille taha jäävad lagendikud üksikute suurte puudega, mis kaugemal lähevad üle metsaks. Sepikojast kirdepoole jääb madalam ala, kus varem olid tiigid.
Peahoone taga paikneb avar aeda meenutav keskelt lagedam ala, üksikute puude ja põõsarühmadega sh viljapuud ja sarapuud, mis jätab peahoone tagakülje aiaväljakule avatuks. Pargi tagumises loodepoolses küljes piiritleb pargiala tihedam puuderühm.
Dendroloogia
Valdavalt lehtpuud, palju vahtraid sh esineb ka haavapuid, üksikud okaspuud, sh 4 suurt ja vana elupuud ja paar väiksemat püramiidelupuud. Vanematest puudest paistavad silma veel tammed ja pärnad.

Asukoha kirjeldus

Park asub tasasel, osalt madalal ja niiskel alal, valdavalt põllumajandusmaastikus, lõunapool külgneb eramutega.

Pargi rajatud 19.s. lõpul. Kaart aastast 1898.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuuriministri käskkirjale nr 208 21. juuni 2006 (RTL, 04.07.2006, 52, 967) Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine on mälestistele Roodi mõisa peahoone, reg nr 16635, Roodi mõisa park, reg nr 16636, Roodi mõisa ait, reg nr 16637, Roodi mõisa sepikoda, reg nr 16638, määratud ühine kaitsevöönd, mille piirid kattuvad Roodi mõisa pargi piiridega hõlmates kinnistuid 18801:002:0008, 18801:002:0168, 18801:002:0164, 18801:002:0150, 18801:002:0151, 18801:002:0152.