Mälestise nimi Häädemeeste õigeusu kirik

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Ehitised, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu tüüpiline sakraalhoone.

Mälestise kirjeldus

Historitsistlik, ladinaristikujulise põhiplaaniga, ühe sibulkupliga ja kellatorniga maakivi ja tellisseintega krohvitud kivihoone. Sadul-ja telkkatused.Kõrged ümarkaarsed aknad, ümaraknad.Torne 2 - 4-tahulisel alusel 8-tahuline kellatorn telkkiivri ja sibulaga ja väike torn sibulkiivriga. Fassaadid pilastritega, lihtsa tellis-ja krohvidekooriga,kusjuures sellist ei leidu teistel samalaadsetel kirikutel; framuugiga tahveldatud tiibuksega. Ikonostaas rikkaliku dekooriga, kõrge kolmekorruseline, eklektiline.
(Apostliku õigeusu kirikute inventariseerimine, 1987)

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis, Häädemeeste Apostliku Õigeusu Issandamuutmise kirik asub Pärnu maakonnas, Häädemeeste vallas, Häädemeeste alevikus.

Ehit. 1872.a.Arhit. Edelson(Kuberm. arh)

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m hoone väliskontuurist.Kaitsevööndisse jääb kirikuaed selle maakividest piirde, tellisväravapostide ja sepisväravatega.