Mälestise nimi Reederi talu elamu Kablis

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Talukompleks, Elamu, Elumaja, Ehitiste liigid, Elamu, Taluelamu, Elumaja, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tüüpiline kohale iseloomuliku kapteni talukompleksi ja kõrvalhoonete näide.

Kirjeldus

Tegemist on ühekorruselise maakivi vundamendil oleva rõhtpalkhoonega. Hoone seinapinnad on kaetud horisontaalse laudisega, hoone viilkatus algselt kaetud sindlitega. Majja pääseb nii esi- kui tagaküljest. Mõlemal pool eeskojad. Fassaadides akende raamistustel ja viiludel puitpits. Veranda aknad historitsitlikus azuurses raamistuses värviliste klaasidega. Plaanilahendus on analoogne mantelkorstnaga ehitisele, maja igas nurgas tuba, keskel puidust seintega pime sahver. Katusekorrusel trepikoda ja 2 tuba. Siseruumid on säilitanud suures osas algse viimistluse.

Ajalugu

Tegemist on laevaomaniku, kapten Marksoni elamu ning kõrvalhoonetega, mis valmisid omaniku juhendamisel 1889. aastal.

50 meetri laiune ala mälestise väliskontuurist arvates