Mälestise nimi Koonga mõisa peahoone

ajastu tüüpiline näide

Kirjeldus

Hoone on ehitatud kohalikust paekivist, ühekorruseline, kõrge sokli ja järsu poolkelpkatusega. Katust ilmestavad 4 tüsedat korstent.Hoone on krohvitud ja värvitud lubivärviga valgeks.Värvikihi alt, osalt väljakraabituna paistavad värvitud nurgarustika katked, akende värviraamistused. Viimased markeerivad varasemate, enne 1936.a. ümberehitust olnud akende kohti ja suurust.(Joonestamata-fikseerimata).Sama remondiga (E.Wolffeldt)ehitatud väike kahe sambaga portikus on kaotanud sambad,kõrge peatrepp selle ees on betoonist.Tähelepanuväärivad on kõrged, paekivist servjoonvõlvidega kaetud keldrid.

Ajalugu

Sks.:Kokenkau.Teateid alates 1449, piiskopliku Ameti keskus. Hiljem riigimõis, kauemat aega, 1797.aastast alates Viljandi aadlipreilide kasvatusasutuse-Stifti-valduses.M.Lutsari andmetel olnud "loss, torniga ja puha".Võimalik, et lossist on säilinud keldrite osa, võlvitud lamedate servjoonvõlvidega.Praegune hoone on arvatavasti ehitatud 17.sajandil, korduvalt ümber ehitatud, viimati 1935-36 (E.v.Wolffeldt)kohandamaks koolimajaks.Praegu asub hoone ühes pooles sidekontor, ülejäänud maja seisab tühjana.

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele.