Mälestise nimi Koonga mõisa park

Mõisakompleksi ümbritseva haljastu näide

Mälestise kirjeldus

Väike (2,7ha) omalaadne park: peahoone, asetatuna väikesele kõrgendikule, valitseb ansamblis, sest teda varjavaid puid peaaegu ei ole. Peahoone ees on avar väljak (praeguseks asfalteeritud, millel asub palliplats), mis liigendatud või ääristatud kõrgete sirelirühmadega või üksikpuudega (kased, saared). Hoone taga aed, kus üksikpuid. Seega on hoone orienteeritud maanteeristile ning maastikus avatud (1970.a). Vallamaja taga väike tiik.
Praegustesse pargi piiridesse jääb peahoone taga asuv kiviaiaga piiratud keskelt lagedam haljasala, mida diagonaalis läbib teerada ja kus kasvavad üksikud puud: äärtes tammed, pärnad, sirelid ja saarepuud; keskosas mõned noored vahtrad, elupuud ja sirelirühm. Peahoone läheduses on säilinud paekividest võlviga keldrivare.

Mälestise ajalugu

Rootsi Lundi Ülikooli raamatukogus hoitava 1680. a kaardi põhjal puudus mõisal park, oli vaid puuviljaaed hoone taga ja grupp puid mõisa härrastemaja ümber, mille ees ka avar väljak ja kaks tiiki. Üks tiikidest on praegugi säilinud (praegu on tiik vallamaja esisel haljasalal, kas on tegu algupärase tiigiga?). Eelpool nimetatud kaardil on näha ka taraga piiratud humala-aed, kaalika ja pleekaiad?, ning väikevormidest päikesekell ja kaev.1920-date aastate lõpul on Koonga mõisa kirjeldatud järgmiselt: mõisa juures ainult väike viljapuuaed, puiestikku ei ole.

Meedia

Kaart umbes aastast 1800. ENSV RAKA, f. 2072, nim. 3, sü. 18 I/3. O.Suuderi foto, 1979. Neg. KRPI Nm-1690.
Joonistatud skeem Koonga mõisast 1977 a seisuga, Pärnu muinsuskaitses