Mälestise nimi Tarva doktoraadi elamu
Ehitisregistri ehitis 4-krt.elamu (103006807)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Elamu, Ehitiste liigid, Elamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

19.sajandi mõisaarhitektuuri erandlik näide

Mälestise kirjeldus

Inglisepärane historitsistlik paekivihoone on ühe põhikorruse ja katusekorrusega ehitis, kellerdatud osaliselt, madala sokliga, varasemalt vuugitud, praegu osaliselt pritskrohviga kaetud, värvitud lubivärviga valgeks.Avad osaliselt muudetud, algsed uksed kadunud; aknad kuue ruuduga, osaliselt algsed.Katus liigendatud mitmete vintskappidega, neist üks teepoolne on pärit 1953.aastast-kuid sobitatud ja proportsioneeritud hästi, nii et võiks pidada algseks.Hoone paekivist korstnapitsid on massiivsed, fasseteeritud tüve ja toeka karniisiosaga(üks on asendatud silikaattellistest pitsiga). Katusemaastik muudab hoone tervikuna väga maaliliseks.Hävinud on S-küljel asunud veranda.
Interjööris on pilkupüüdvaks koridori paekiviplaatidest põrand.Sisekujunduselt on hoone lihtne, sirgete krohvitud lagede, lubjatud krohvitud seinte ja laudpõrandatega.Siseuksed on tahveldatud, massiivsed, arsti vastuvõturuumi aknaorvas on lambrii.Maalinguid ei ole, vaid ühes ruumis on hiline rullimuster.2. korrusele viib 1953.a. ehitatud (väga halva astmejaotusega) betoontrepp.Pööningukorrusel on vanu uksi, neist osa sekundaarsetel kohtadel.Hoones on säilinud mõned vanad lihtpottidest ahjud ja algse(?)pliidi varemed.

Mälestise ajalugu

1875.a. valminud peahoone on A.Heina järgi koopia Stattfordshire is asunud Trenthami lossi valvurimajast(viktoriaanlik neogootika).Arsti elamu tellis Bernhard v. Uexküll(maanõunik, eestimaa kuberner, Vigala vallakohtu asutaja; Vigala, Veltsa ja Keblaste mõisate omanik.)Majas asusid peale arsti korteri vastuvõtu, protseduuride ja operatsiooniruum.1950.aastatest on maja kasutatud korteritena.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuuriministri 28. märts 2006. a käskkirjale nr 120 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kaitsevööndi määramine" (RTL, 07.04.2006, 30, 542) hõlmab ühine kaitsevöönd kinnistuid KÜ tunnusega 33403:001:0146; 33403:001:0019; 33403:001:0023; 33403:001:0017.