Mälestise nimi Tarva doktoraadi haigla
Ehitisregistri ehitis Elamu (103006994)

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ravihoone, Haiglahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

19.saj. mõisaarhitektuuri abihoonete erandlik näide

Mälestise kirjeldus

Pesuköögi osa on ehitatud kollasest(Lihula) paest, ühekorruseline, kuue ruuduga akendega sadulkatusega madal hoone.Haigla osa on valkjast paest, proportsioonidelt eelmist järgiv.Selle S.küljel on tuulekoda(praegune 1950.aastatest, varasem, suurem ja uhkem, sarnanes peahoone verandaga). Katus on kaetud eterniidiga, iseloomulikud on tüsedad korstnapitsid.Maja mattub suvel metsviinapuudesse, andes doktoraadi N-küljele suletuse ja moodustades sellega maalilise ansambli.Interjööris on säilinud algseid uksi ja ahi, massiivsed korstnajalad jne.Praegune sisekujundus on eklektiline ja vajaks korrastamist, samas on hoones säilinud seda väärtustavaid detaile.

Mälestise ajalugu

Hoone koosneb kahest osast: piki maanteed olev on endine haigla pesuköök, valminud aastal 1872(raidkivi hoonel); eelmisega risti asetsev, sellega vahetult liituv hooneosa on ehitatud aastal 1879, peale algse haigla põlemist ja oli kasutusel haiglana ja ämmaemanda korterina.Praegu kahe perekonna korterid.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuuriministri 28. märts 2006. a käskkirjale nr 120 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kaitsevööndi määramine" (RTL, 07.04.2006, 30, 542) hõlmab ühine kaitsevöönd kinnistuid KÜ tunnusega 33403:001:0146; 33403:001:0019; 33403:001:0023; 33403:001:0017.