Mälestise nimi Tarva doktoraadi kelder

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Ravikompleks, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Kelder, Ehitusperioodid, 1841-1917.

19.saj. mõisaarhitektuuri abihoonete näide, doktoraadi hoonete ansambli osa

Mälestise kirjeldus

W-O suunaline,suur,umb.8m laiune ja ligi 5m kõrgune, arvata 15m pikkuse silindervõlviga kaetud maakelder.Võlvid on tehtud paest, selgelt on eralduv kahe ehitusjärgu vaheline vuuk.Silma järgi hinnates on kelder algsest kaks korda pikemaks ehitatud. Võlvis on täiteavad(õhutusavad?), W-seinas on 2 akent.O-seinas on ukseava, selle ette on sidumata ehitatud tambur, nähtavalt hilisem ja viletsam ladu. Keldri suue laskub umbes 1,5m, võlvi silinder on maapealne, kaetud mätastega.

Mälestise ajalugu

Kohalike inimeste andmetel on kelder algselt ehitatud Aru mõisa kartulikeldriks ja olnud olemas enne doktoraadi rajamist.Mingil ajal on keldrit suuremaks ehitatud, see võis olla seotud varasema haigla ja kabeli hävimisega tules 1878 või 1879.Võimalik on, et siis võeti kelder kasutusele haigla surnukuurina.Täpsemad andmed puuduvad.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuuriministri 28. märts 2006. a käskkirjale nr 120 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kaitsevööndi määramine" (RTL, 07.04.2006, 30, 542) hõlmab ühine kaitsevöönd kinnistuid KÜ tunnusega 33403:001:0146; 33403:001:0019; 33403:001:0023; 33403:001:0017.