Mälestise nimi Pärnu linnakindlustused

Inspektor: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Militaarkompleks, Linnakindlustus, Ehitiste liigid, Kindlustus, Linnakindlustus, Ehitusperioodid, Enne 1520, 1521-1710.

Pärnu linnakindlustused annavad aimu Pärnu ajaloolisest planeeringust keskaegse kindluslinnana.

Mälestise kirjeldus

Säilinud plaanide põhjal hõlmas 0,91 km pikk kaitsemüür keskaja lõpus all-linna kolmelt välisküljelt, lääne poolt kaitses linna 0,14 km pikkune eeslinnuse müür ja kraav. Linnamüür oli maa- ja telliskivi segaehitis. Müüritorne oli all-linnas viis, väravaid kaheksa, neile lisandus linnuse eeskaitseala loodenurgal ümar nurgatorn ja edelanurgal Gertrudi kaitsekirik, nende vahel ordulinnuse välisvärav koos eesväravaga. Kogu keskaegsest kindlustustesüsteemist on tänaseni säilinud Punane ehk Vangitorn.

Mälestise asukoha kirjeldus

Linnamüür ümbritses linna kolmest küljest. Linna ja välimise eeslinnuse vahel oli küll vallikraav, kuid seal puudus müür. Tänaseks säilinud Punane torn asub Hommiku tänaval.

Mälestise ajalugu

Pärnu ajalugu kindluslinnana saab alguse juba 13. sajandil. 17. sajandi linnaplaanide järgi on teada, et keskaegsed kindlustused piirasid ühtse kaitsesüsteemina nii linnust kui ka all-linna. On arvatud, et esimesed püsivamad linnakindlustused rajati juba 14. sajandil. 1492. aastal on mainitud juba linnamüüri koos arvukate tornidega, samuti vallikraavi. 16.-17. sajandi sõdades said müürid-tornid kannatada. Enamik müüride ja tornide jäänustest lammutati Rootsi ajal uue bastionidesüsteemi rajamise käigud.

Allikad

Raam, Villem (toimetaja) (1996). Eesti arhitektuur. Läänemaa, Saaremaa, Hiiumaa, Pärnumaa, Viljandimaa. Tallinn: Valgus
Välja, Leele (2008). Jalutaja teejuht. Pärnu. Tallinn
Alttoa, Kaur (1978). Pärnu keskaegsed linnakindlustused. Ajalooline õiend. Tallinn. Muinsuskaitseameti digiteeritud arhivaal A-222

Meedia

Kann, Tõnu. "Vallikääru ristkäik on renoveeritud". Pärnu Postimees, 2011. http://www.parnupostimees.ee/464754/vallikääru-ristkäik-on-renoveeritud/
Roosaar, Teet. "Vallikäär pakub jalutajale rohkelt avastamisrõõmu". Pärnu Postimees, 2011. http://www.parnupostimees.ee/429142/vallikaar-pakub-jalutajale-rohkelt-avastamisroomu/
Kann, Tõnu. "Pühavaimu tänav kõneleb Pärnu vallutamisest". Pärnu Postimees, 2008. http://www.postimees.ee/?id=41866
Kann, Tõnu. "Aida tänaval sattus kopp linnamüürile". Pärnu Postimees, 2008. http://www.parnupostimees.ee/?id=58013