Mälestise nimi Pärnu Alevi kalmistu H.D.Schmidti kabel

Inspektor: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Mälestise tunnus

Kultuurilooliselt Pärnule olulise isiku matmispaik. Ajastule iseloomulik, algse põhiplaani ja vormiga säilinud kabelitüüp.

Mälestise kirjeldus

Hilisbaroksete vormidega ehitis on ruudukujulise põhiplaaniga. Kabelit iseloomustab kõrge barokne siledast valtsplekist katus ehisurniga, fassaadi ilmestab laiad nurgaliseenid ja räästakarniis. Dekoratiivse elemendina püüab esifassaadi keskel pilku rikkalikult kaunistatud barokne sepisuks, mida piiravad mõlemalt poolt laiad pilastrid. Interjööri iseloomustab ristvõlvlagi ja must-valgetest keraamilistest plaatidest malelauakujuliselt laotud põrand. Seintel on perekonna kenotaafina marmortahvlitel kogu suguvõsa liikmete nimed.

Mälestise ajalugu

Hans Diedrich Schmidti perekonnakabel asub Pärnu Alevi kalmistu 18.kvartalis ja on dateeritud 1780.aastasse. Hetkel kuulub kabel Pärnu Linnavalitsusele ja ehitist kasutatakse matuste korraldamiseks.

Ümberehitused: Kabel restaureeriti 1994-1996.aastal Pärnu Muinsuskaitse Seltsi ja AS Karmel RRE poolt. Sepisuks on originaali koopia, mis teostati 1997.aastal Arraku ja Petersoni poolt. Samal aastal muudeti fassaadi nii, et uks süvistati ca 10 cm sügavuselt portaali. Ukse ette ehitati kaitsev traatvõre. Algselt oli kabelil katusekatteks vaskplekk, mis kadus ehitiselt hiljem korduvate varguste käigus aastatel 1994-1999. Ajavahemikul 2000-2003 paigaldati uus ajaloolistes tahvlimõõtudes valtsplekk-katus.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseaduse § 25 lg 5 kalmistul paiknevale kinnismälestisele kaitsevööndit ei kehtestata.