Mälestise nimi Koolihoone Pärnus Kooli t. 13
Ehitisregistri ehitis KOOLIHOONE (103032148)

Inspektor: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Õppehoone, Koolimaja, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Väikelinna funktsionalistliku koolihoone näide.

Mälestise kirjeldus

2- ja 3-korruseline valge kivimaja moodustab kolmest täisnurki liituvast plokist. Plaanilahendus ülimalt lihtne. Kahes tiivas on hoovi pool õppeklassid ja õpetajate toad, tänava pool 2,5-4m laiused jalutuskoridorid. Kolmandas tiivas võimla (10x20x5,5m) koos abiruumidega. Fassaadide kujunduses on tunda 1930.a. itaalia ratsionalistliku arhitektuuri mõjusid. Kontrastina on peafassaadi lahenduses taotletud esinduslikkust. Võimla otsaseina kaunistab ema ja last kujutav reljeef (J. Raudsepp, dolomiit, 1939), peasissepääsu kohal on dekoratiivsed ehisliistud. Algupärasest sisekujundusest on säilinud poleeritud vasalemma marorist joogikaevud jalutusruumides ning sepistatud trepivõred. (EA)

Ehit. kahes järgus 1938-40, arh. O.Siinmaa.

Mälestise ajalugu

Asukoht, omanikud ja ehitusaeg: Hoone asub Pärnu eeslinnaosas, linna ühe tähtsama põhimaantee lähistel. Koolimaja on projekteerinud Eesti üks tuntumaid funktsionalismi viljelejaid ja Pärnu linnaarhitektiks olnud Olev Siinmaa. Aastatel 1938-40 ehitatud hoone ees, üle kitsukese tänava asub kooli projekteerija auks nimetatud Siinmaa park. Alates ehitise püstitamisest saadik on hoone olnud kasutuses koolimajana ja Pärnu Linnavalitsuse omandis. Kirjeldus, stiil: Põhiplaanilt kolmest täisnurki liituvast plokist koosnev hoone on liigendatud 2- ja 3- korruseliste mahtudega. Fassaadide kujunduses on tunda 1930.a. itaalia ratsionalistliku arhitektuuri mõjusid. Kontrastina on peafassaadi lahenduses taotletud esinduslikkust. Valge kivimaja välisfassaadi ilmestavad horisontaalselt kulgevad dekoratiivsed ehisliistud ja ehismotiivid peasissekäigu akende kohal ning aula otsaseina kaunistav ema ja last kujutav reljeef, mille autoriks on skulptor J. Raudsepp (dolomiit, 1939). Hoone esifassaadi keskosa ilmestavad parapeti taga olevad illuminaatoraknad ning lai räästaalune karniis. Plaanilahendus on ratsionalistlik. Kahes tiivas on hoovi pool õppeklassid ja õpetajate toad, tänava pool 2,5-4m laiused jalutuskoridorid. Kolmandas tiivas asub kooli aula (10x20x5,5m) koos abiruumidega. Algupärasest sisekujundusest on säilinud poleeritud vasalemma marmorist joogikaevud jalutusruumides ning sepistatud trepivõred (EA:111, 1996). Klassiruumides on säilinud autentsed siseuksed, poodiumid koos nende kõrval asuvate kooli inventari jaoks mõeldud vitriinkappidega ning seinatahveldised. Saali ja osaliselt koridoride põrandaid katab algupärane parkett. Koridori seintel on säilinud ovaalsed nišid, ehiskarniisid ja muud dekoratiivsed detailid. Algsest sisekujundusest on pärit ka O. Siinmaa kavandatud istepingid ja saali puitlagi. Originaalsisustuselementidena tulid 2008.a remonttööde käigus pööningukorruselt välja algselt klassiruumides kasutuses olnud õpilaste töölauad-pingid ja õpetaja töölaud.Ümberehitused: Suuremad muudatused välisarhitektuuris on aset leidnud hoone hoovipoolsel küljel. Algselt aulapoolses hoonetiivas asunud väliterrass on vastavalt kooli vajadustele kinni ehitatud iseseisvaks ruumiks. Samuti on vahetatud välja enamik algupäraseid aknaid ning uuendatud katusekate. Siseruumides on tehtud mõningaid planeeringulisi muudatusi peamiselt vaheseinte lisamise abil nii nõukogude perioodil kui ka Eesti Vabariigi II perioodi algusaastail.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt "Kultuurimälestiseks tunnistamine" kultuuriministri 21.04.1998 määrusele nr. 13 (RTL 1998, 179/180, 697) on mälestise kaitsevööndi ulatuseks 50m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist alates.

-Pärnu I algkooli uue maja aeganõudnud ehituslugu