Mälestise nimi Elamu Pärnus Kuninga t 24
Ehitisregistri ehitis MAJUTUSHOONE (103037266)

Inspektor: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Ajastule tüüpiline kaupmehe elamu

Mälestise kirjeldus

Tegemist on tüüpilise keskse mantelkorstna ja sümmeetrilise põhiplaaniga barokse kaupmeheelamuga. Korduvalt ümber ehitatud. Ühekorruseline, kõrge sokli ja pööninguga, seinad maakivist ja tellistest. Soklikorruse läänetiivas oli kaminaga köetav pood, idatiivas erandlik keldri sissesõit (suleti 18. saj. algul). Hoovivärav paikneb hoone idaküljel, selle kohal viilualune kaubavints. Kõrge pööning oli puitvahelaega kaheks jagatud, pööningule viis esikust keerdtrepp. Fassaadi kaunistasid Pärnule omased krohvile värvitud aknaraamistiused, liseenid ja nurgarustika. Keskset peasissepääsu tõstsid esile portaal ja etik. Algsest siseskujundusest on teada laemaalingud nn poola laudisel ja taimornamentika seinte krohvil. 19. saj. likvideeriti mantelkorsten-köök, pööningu läänetiib ja sokli idatiib tehti ürrikorteriteks, õue-esikusse lisati trepid. Hoone kujundati klassitsistlikuks, viiludesse ja soklisse murti uued aknad. Katusesse lisati vintkapaken, etik ja portall lammutati. Kompleks restureriti 18. sajandi välisilmel 1978-1982.a (EA)

Ehitatud 1694.a.

Mälestis paikneb Pärnu vanalinna muinsuskaitsealal. Kaitsevöönd puudub.