Mälestise nimi Pärnu Ammende villa

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Elamu, Eramu, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Parimaid varase juugendstiili näiteid Eestis

Kirjeldus

Pärnu suurkaupmehele Hermann Ammendele kuulunud 2-korruselise luksvilla välisilme kujundavad fassaadide pehmelt ümarduv plastiline liigendus ja riikalik dekoor. Peafassaadis on kõrge 4-korruseline torn, mille silueeti rõhutavad profiilne kuppel, ülakorruse kaaraknad ja konsoolidele toetuvad rõdud. Madalam kupliga nurgatorn on ka aia- ja tagafassaadi nurgal. Sissepääsu kohal on varikatus, mis moodustab teise korruse rõdu, seda kannavad neli sammast, mille ülaosa kaunistavad juugendile iseloomulikud naisepead. Aiapoolne fassaad on lihtsam; selles domineerib kaarjalt eenduv püstakendega sein, millele toetub elegantne rõdu. Salongi aiaukse kohal on kunstipärane kohrutatud vaskplekist variaktus. NW-st liitub peafassaadiga 2-korruseline puust veranda. Välisilmes kajastub sisemine ruumijaotus, ometi on mahu jõulist plastikat veelgi rõhutatud; selleks on kasutatud erikujuliste akende ja uste, piirlaudade, heledate vööde ja värviliste fassaaditelliste dekoratiivsust. (EA)
Ruumijaotus on esinduslik. Läbi kahe korruse ulatuva halli sügavuses on ümmargune kütteavaga kamin, laes pronkslühter. Vasakul olid esindusruumid: salong, mille nišš on nurgatorniks, saal kaarja seinaga vastu iluaeda ja perenaise tuba. Paremal oli kabinet, veranda, kaarja välisseinaga söögituba, õuetiivas puhvetiruum ja avar köök. Hallist viib tammepuust trepp II korrusele, kus olid magamistoad pereliikmetele ja külalistele, tiibosas teenijatoad.
Algne ruumijaotus on ümberehituste käigus muutunud. Suvehotelliks sobitamisel (1927-1935) liideti allkorruse esindusruumid restoraniks. Pärast II maailmasõda paigutati neisse klubi, söögituppa raamatukogu. Ülalkorrusel asus polikliinik, külalistetoda liideti ravivõimlemise kabinetiks. 1997-1999.a hooned restaureeriti. Villas asuvad hotell ning restoran,

Ajalugu

Projekteeris ja ehitas Peterburi F. Mieritzi ja J. Gerassimovi arhitektuuri- ja ehituskontorist, valmis 1905.a.

- artikkel " Ammende villa pälvis Londonis diplomi"