Mälestise nimi Elamu Pärnus Nikolai t. 8

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917.

Ajastu ja stiili tüüpiline näide

Kirjeldus

Ainus säilinud järsu viilkatuse ja sõrestikviiludega rõhtpalkelamu Pärnu kesklinnas. Hoone ehitamisel kasutati osaliselt keskaegse kivielamu müüre. Portaal paikneb ebasümmetriliselt, selle telgjoonel esik, mantelkorsten-köök ja hooviesik; hoovi pääses väljaulatuva vööruse kaudu, kus on ka käimla. Pööning N-osas oli algselt elutuba, S-osas ladu; tõsteseadme vintskap asub hoovi pool. Kõik algsed avad on tenderpiitadega; poola laudisega lagi on faasitud servadega emataladel. Kiviseinad on viimistletud kellukrohvi ja lubivärviga. Püstlaudvoodri said seinad pärast 1786.a. 19. sajandi I poolel kaotati mantelkorsten-köök, laiendati hoovi väljaehitist, W-osa hoonest kujundati kaupluseks. Krundi S-küljelt lammuatati vana ait, uus galeriiga ait tehti O-küljele. 1907.a. uuendati peafassaad: kaeti tiheda rõhtvoodriga, lisati pilastritele korintose kapiteelid, mis andis fassaadile historitsistliku ilme. Ait ja kõrged plankpiirded lammutati 1960.a-tel. 1987-1988.a. taastati 19 sajandi üldilme. (EA)

Mälestis asub Pärnu vanalinna muinsuskaitsealal. Kaitsevöönd puudub.