Mälestise nimi Elamu Pärnus Nikolai t. 24

Inspektor: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Tüüpiline 17.sajandi lõpust pärit barokkstiilis linnakodaniku-käsitöölise rõhtpalkelamu ajastule tüüpilise põhiplaaniga.

Tüüpiline ajastule iseloomulik põhiplaan- paraad- ja õueesik, õueküljel veel puitvöörus käimlaga.
Pärlinkatusega rõhtpalkelamu on kellerdamata. I korrus on kaetud püstlaudvoodriga. Hoone fassaade ilmestavad vahvärkviilud ja tenderpiidad.

Mälestise ajalugu

Algselt ehitatud 17.sajandi lõpul. Aastatel 1741-47 uuendas selle muusik Steffan, kelle mõjutusi võib märgata kandle kujutisega nikerduste motiivi valikul. Uksed on valminud tislermeister Brock sen. töökojas. 1976.-77.a hoone rekonstrueeriti, mille käigus hoone välisilme taastati 18.sajandile iseloomulikus stiilis. Aegade jooksul on hoonet kasutatud erinevatel otstarvetel. Praegu paiknevad selles kaupluse ja kontoriruumid.