Mälestise nimi Elamud Pärnus Pühavaimu t. 8
Ehitisregistri ehitis KUNSTIDE MAJA (103032173)

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Eramu, Ehitusperioodid, 1711-1840, 1841-1917, 1521-1710.

Ainulaadne eklektilise arhitektuuri näide väikelinnas

Mälestise kirjeldus

Elamutekomplekis kuuluvad 1670-ndatel aastatel valminud kõrge soklikorrusega kahekorruseline kivielamu, nn apteeker Heno maja, ning selle kõrval asuv 1674. aastal valminud soklikorrusega kahekorruseline kivielamu - nn raehärra Steineri maja. Arvatavasti 1841. aastal uuendati hooned baroksest klassitsistlikuks. Heno majaga liideti end. kiviait, mis ehitati ühtlasi pikemaks, Heno ja Steineri maja vahele ehitati liitev hooneosa koos õuetiivaga. 1877. aastal rekonstrueeriti Heno ja Steineri maja üheks hooneks: liitva hooneosa ette rajati võidukaart meenutav portikus, selle kõrvale väike frontooniga portaal. 1895.a. lisati Malmö tn tiivale teine korrus. 1907-1908.a. täiendati Heno maja: lisati valumetalliga kaunistatud betoonkonsoolrõdu, peaportaal sai uue valgmiku ja metallist varikatuse koos sepistatud laternatega.
Huvitavamatest 17. sajandist pärit detailidest tuleks veel nimetada Heno maja raidkive (nurgakvaadrid, konsoolid räästanurkades)ning sepistatud müüriankrud fassaadil.

Ehitatud 17. sajandil

50 meetri laiune maa-ala mälestise väliskontuurist alates