Mälestise nimi Pärnu rannahotell
Ehitisregistri ehitis HOTELL (103044206)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Hotellihoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

Eesti funktsionalismi üks tippteoseid

Mälestise kirjeldus

Hotelli ehitustöid juhtisid vennad Edenbergid. Eelneneud arhitektuurikonkursil domineerisid funktsionalistlikud lahendused. Võitjateks (II auhind) tunnistati võrdselt arhitektide E. Jacoby, N. Kusmini ja E. Velbri võistlustööd, III auhind läks E. Kuusikule. Ehitatu sisaldab motiive mitmest võistlustööst. Mahuka kolme, osaliselt neljakorruselise tellistest ja raudbetoonist hoone liigenduses ja ruumijaotuses on rangelt arvestatud funktsioone. Arvukate rõdude (500 m²) ja rohke klaaspinnaga (1000 m²) valge hoone mõjub elegantsena. Hotellitubade rõhtliigendusega korpusest hoone S-küljel eendub poolümara otsaga puhkeruumidetiib, N-fassaadi püstiseks aktsendiks on klaasist vaaterõdu. Hotellis on 70 tuba, söögisaal, avarad hallid ja puhkeruumid, vasakus tiivas kuus garaaži ning müüriga piiratud õu külaliste autodele. 1938 tehti õue poole juurdehitis (O. Siinmaa). Hotelli interjööri- ja mööblikujundus (O. Siinmaa, hävinud) taotles dekoratiivsust ja esinduslikkust. Ooteruumides kaks P. Areni seinapannood (hävinud), vestibüülis figuraalse kapiteeliga sammas (P. Horn). Kuni 1990. aastateni sanatooriumi "Estonia" peahoone, 1992-1994 ümber ehitatud hotelliks (arh. E. Väärtnõu; ins. A. Ringo), tubade struktuur täielikult muudetud. (EA)

Rajati mereäärsele krundile 1935-1937.a. Arhitektid A. Soans ja O. Siinmaa