Mälestise nimi Välisuks Pärnus Rüütli t 3

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Kaisa Metsaots

Ehitised, Ehitiste liigid, Detail, Välisuks, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Klassitsistlik hoone peauks.

Kirjeldus

Tegemist on klassitsistliku kahepoolse kõrge ristkülikukujulise puituksega. Ukse kohal on lihtne, hilisema päritoluga valgmik. Rõhtimpost on astmelise profileeringuga ja hammaslõikelise karniisiga. Hammaslõikeline karniis kordub ukselehe ülaosa karniisil. Ukseleht on kolmeosaline, mida ääristab profiillist väikeste teemantkvaadritega tahvli nurkades. Raampuul vahekarniisist ülalpool soonitud iluliistudega kujundatud pilastrimotiiv baasise ja kapiteeli aset täitva akantuselehega karniisi all. Tahvlitel on eenduvad nurgalaienditega väljad - keskmisel tahvlil draperiid, ülanurkades lillrosetid. Tahvlite vahekarniisi kaunistab taimmotiiv.

Klassitsistlik uks on paigaldatud 19. sajandi keskpaigas.