Mälestise nimi Ait Pärnus Rüütli t. 21

Inspektor: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Elamukompleks, Kõrvalhoone, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Ait, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Mälestise tunnus

Mälestis on Pärnu linnaelamu juurde kuulunud aida tähelepanuväärne näide, mis on säilinud Pärnus ainsana omataoliste seas.

Mälestise kirjeldus

Aida seinad on maakividest, avad ja sillused tellistest. 1780. aastal toimunud ümberehitusega lisati algselt kahekorruselisele hoonele mansardkorrus ja tellistäitega puitsõrestikviilud, tõsteplokk kaubaluukidega tõsteti ümber lõuna poole ja ehitati kahekorruseline pultkatusega juurdeehitis. Katus on kaetud S-kividega.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Pärnu kesklinnas, Rüütli, Nikolai, Vee ja Kuninga tänavate vahelisel alal, krundi sügavuses.

Mälestise ajalugu

Elumaja ja selle juurde kuuluv ait valmisid aastal 1681, mille omanikuks aastatel 1681-1699 oli kaupmees Christian Hinrich Mohr. Järgnevalt poole sajandi jooksul vahetusid hoonete (elumaja koos selle juurde kuuluva aidaga) omanikud korduvalt. 1838. aastal läks Rüütli tn 21 kinnisvara kaubamaja „Jacob Jacke & Co“ valdusesse, kes kasutas seda kuni natsionaliseerimiseni 1940. aastal. Nõukogude perioodil kasutati aidahoone ruume peamiselt ladude tarbeks. 2000. aastate alguses jäi hoone kasutuseta.

Allikad

Sokk, L., Tüür, K., Tammann L. ja Lauk, M. (1989). Projekteerimise lähteandmeid. Pärnu, Rüütli 21 ait. Uurimistööd 1989. a. Köide U-I. Tallinn. Muinsuskaitseameti arhiiv A-2570
Riigi kaitse all oleva kinnismälestise kaitsekohustuse teatis Nr. PÄR713. 01.10.2001

"Rüütli 21 aida restaureerimine läheb arvatust kallimaks", artikkel, 15.03.97, Pärnu Postimees