Mälestise nimi Välisuks Pärnus Uus t. 5

Inspektor: Pärnu LV muinsuskaitse peaspetsialist, Liina Hansen

Ehitised, Ehitiste liigid, Detail, Välisuks, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tüüpiline tisleritöö näide Pärnus 19.sajandi keskpaigast.

Mälestise kirjeldus

Tegemist on kahepoolse rikkaliku dekooriga puituksega. Ust raamib puitprofiillaud ning selle kohal asetseb profileeritud kolmnurkfrontoon. Frontooni ja ukse vahelisel alal paiknev ka kitsas valgmikuosa. Rõhtsal impostil ja ukse vahekarniisil esineb rombimotiiv. Ukse ülaosas väiksem karniis toetub akantuslehtedega kujundatud konsoolidel, sealt alla kulgevad raamlaual lainelise taimväädiga iluliistud. Ukse ülemise tahvli nurkadel asuvad klassitsistlikud lillrosetid ning tahvli keskosas küllusesarve motiiv. Alumist tahvlit kujundab lihtne kaheksakandiline reljeefne pind.

Mälestise ajalugu

Välisuks on valminud Georg Friedrich Fincki töökojas ning paigaldatud 19. sajandi II poolel. Ust ümbritsev portaaliosa on taastatud peale tulekahju koopiana aastatel 1997-98.