Mälestise nimi Jäärja mõisa ait

Hoone tüübi näide Pärnumaa hästi säilinud mõisaansamblis.

Mälestise kirjeldus

Jäärja mõisa ait on laotud segamüüritisega, krohvitud, kaunistatud krohviraamistuste ja rustikaketiga.Viimane on toneeritud punase värviga. Sokliosa on nähtav maanteepoolses küljes, kuna maapind selles suunas langeb, kaaristust peahoone poole, sokkel praktiliselt puudub. Fassaadi ilmestab 5 kaareline kaaristu, mis toetub tüsedatele, osalt profileeritud piilaritele. Kaaristu all käigus on 2 vana uksetahvlit. Hoone sees on säilinud salvede osi. Poolkeplkatus on kaetud laastukattega.

Mälestise ajalugu

19.saj. ehitatud kaaristuga mõisaaait, millele on vahetult liitunud juustukelder ja triiphoone.Täpsemad andmed puuduvad.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga nr 208 21. juuni 2006"Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine"(RTL, 04.07.2006, 52, 967) on kultuurimälestsitele nr-tega 16719-16726 kehtestatud ühine kaitsevöönd, mis hõlmab kinnistuid KÜ tunnusega 71102:004:0205; 71102:004:0202; 71102:004:0042; 71102:004:0039; 71102:004:0018; 71102:004:0017. Kaitsevööndisse jääb arheoloogiamälestis Asulakoht, reg nr 11794.