Mälestise nimi Kärsu mõisa peahoone

Pärnumaa tüüpiline väikemõisa puitarhitektuuri iseloomulik härrastemaja näide.

Kirjeldus

Kärsu mõisa peahoone on väheldane puithoone, pärit arvatavasti 19.saj.I p.Praeguse kuju on hoone saanud arvatavalt ajavahemikus 1903-1907, meenutades pigem suure talu kui mõisa elamut.Ühekorruseline, katusekorrusega kõrge poolkelpkatuse all,tuulekoja ja selle peal asuva katuse väljaehitusega, viimasel poolkaaraken. Hoone on kaetud rõhtlaudvoodriga,hoovi pool selle all soojustuskihiga; 6-ruuduga akendega,fassaadi pool vanad aknad aknanurgikutega, loosvaldiga lihtraamid, hoovi pool asendatud pakettklaasidega akendega; eeskojaga N-otsal.2 punastest tellistest historitsistliku kujuga korstnapitsi. Hoone on värvitud, kollased seinad-punased aknapiirded.Katus on kaetud Rannila kiviimitatsioonplekiga. Säilinud on 6-jaotuseline, madalate teemantkvaadritega peauks, fuajeest läheb ülakorrusele balustraadiga trepp.Enamus siseuksi on algsed, arvatavalt on algne, kuid rikutud kujul üks ahjudest, osalt on säilinud nn.poola laudisega, profileeritud kantidega, lage, kohati laudpõrandat.Korteripoolne majapool on interjööris kaetud kaasaegse laudisega.

Asukoha kirjeldus

Mälestis asub Pärnu maakonnas, Saarde vallas, Kärsu külas; Pärnu-Valga maanteelt lähtuvat Tõlla teed pidi umbes 6 km, vahetult vasakul pool teed.

Ajalugu

Kärsu, sks. Kersel,18.saj.väikemõis; 19.saj. O.v.Sryck moodustab koos Voltveti jm. fideikommissi; metsandus-ja suvitusmõis võõrandamiseni, edasi metskonna keskus, Tihemetsa sovhoostehnikumi metskond.Tänapäeval Pärnu Kutseõppekeskuse Tihemetsa metskond.Teateid mõisa jagamisest vennapoegade Georg ja Stanislaus Helffreich ide vahel 1630.a. 1735 ühendati Voltvetiga.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 21.06.2006 käskkirjaga nr 208 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" (RTL, 04.07.2006, 52, 967) on mälestistele reg nr-tega 16727 ja 16728 kehtestatud ühine kaitsevöönd, mis hõlmab kinnistuid KÜ tunnusega 71101:004:0118; 71101:004:0017; 71101:004:0018; 71101:001:0094; 71101:004:0040; 71101:004:0019.