Mälestise nimi Kärsu mõisa tall-tõllakuur

Piirkonna ajastu tüüpilise majandushoonetüübi näide.

Mälestise kirjeldus

Kärsu mõisa tall-tõllakuur on madalal maakivivundamendil rõhtpalkidest hoone.Keskmise kaldega, laiade räästatega poolkelpkatus. Abihoone on olnud mitmeotstarbeline . Selle peahoonepoolses otsas on väike ait, järgneb tõllakuur ja siis NW otsal talliruum. Hoovipoolsel küljel on hoone teljel vintskapp.Mõlemal tiival on väikesed, ühepoolsed; keskosas, tallide ja tõllakuuri osas, suured, kahe poolega uksed.Maanteepoolsel küljel on väikesed aknad.Kogu hoone on olnud kaetud, nagu ka katus, laastudega.Seinte laastuvooderdusest on säilinud umbes 2/3.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Pärnu maakonnas, Saarde vallas, Kärsu külas; Pärnu-Valga maanteelt lähtuvast, Tõllale viivat teed pidi umbes 6 km, vahetult tee vasakpoolses servas.

Arvatavalt ehitatud 19.saj.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 21.06.2006 käskkirjaga nr 208 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" (RTL, 04.07.2006, 52, 967) on mälestistele reg nr-tega 16727 ja 16728 kehtestatud ühine kaitsevöönd, mis hõlmab kinnistuid KÜ tunnusega 71101:004:0118; 71101:004:0017; 71101:004:0018; 71101:001:0094; 71101:004:0040; 71101:004:0019.