Mälestise nimi Saarde kirikuaed

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Kalmistu, Kirikuaed, Ehitusperioodid, 1521-1710.

Ajastu tüüpiline kirikuaia näide.

Mälestise kirjeldus

Kirikuaed maastikuliselt väga kaunis kohas kõrgel künkal järve ääres, maapinna järsu langusega K.-Nõmme poole ja laugema, kuid pikema langusega järve poole. Kirikuaeda piirab N-suunalt madal maakivikuhjatis, W-suunalt, vahetult maantee äärest madal kivimüür, O-suunalt järve poole laskuv org, kusjuures täpsemat piiri kirikuaiale ja pastoraati ümbritsevale haljasalale on pea võimatu määrata. Kiriku ümbrus suhteliselt lage pügatud muru ja üksikute ilusate põlispuudega. Hauatähised puuduvad.

Mälestis asub Pärnu maakonnas, Saarde vallas, Saarde külas.

Mälestise ajalugu

1684.a. ehitati kirik ligikaudu samale kohale(Esimene kirik oli Jäärjas),tõenäoliselt sisaldab kirikuaed samast perioodist matuseid.19.saj. koos uue kiriku ehitamisega( 1817.a.) tasandati haljasalaks.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 21.06.2006 käskkirjaga nr 208 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine"(RTL, 04.07.2006, 52, 967) kehtestati mälestistele reg nr-tega 16736-16741 ühine kaitsevöönd, mis hõlmab kinnistuid KÜ tunnusega 71102:002:0103; 71102:002:0162. Kaitsevöönd külgneb lõunas arheooogiamälestisega Asulakoht, reg nr 11802.