Mälestise nimi Saarde pastoraadi peahoone
Ehitisregistri ehitis Kogudusehoone (103041120)

Märksõna(12)

Ehitised, Kompleksid, Pastoraadikompleks, Elamu, Pastoraat, Ehitiste liigid, Elamu, Mõisaelamu, Pastoraat, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1521-1710.

19.saj.historitsistliku pastoraadihoone näide

Mälestise kirjeldus

Saarde pastoraat on 1,5-korruseline krohvitud historitsistlik kivihoone kõrge sokliga kiriku pool, samas veranda ja selle juurde viiva kõrge trepiga. Katusel pikem väljaehitus.Fassaad on S-pool, madala kolmnurkse frontooniga,selles kaaraken; ukse kohal väike varikatus ja valgmik.Krohvitud nurgaliseenid ja hoone otsal katusealuse karniisiga ühel joonel vahevöö.Avad on vormistatud krohviraamistustega, aknad enamasti 8-jaotuselised, esineb 6-ja teise korruse osas 9-jaotuselisi aknaid, pööningu osas ümarkaarseid aknaid. Katust katab uus valtsplekk. Interjööris säilitatud peegellaed, vanad siseuksed, tapeetide ja bordüüride kasutamine meenutab ajaloolist kujundust. Umbes 1/4 maja I korruse interjöörist on uuskujunduslik, puitlaudisega. Teine korrus on remontimata ja kasutusele võtmata.

Mälestis asub Pärnu maakonnas, Saarde vallas, Saarde külas; K.-Nõmme linnast umbes 1 km S-suunas.

Mälestise ajalugu

Pastoraadihoone on ehitatud algselt 1690.a. Kasutades samu müüre, ehitati hoone ümber 1877.aastal.Suuremad remondid on 1950.aastatestja 1990.a.Viimased on seotud hoone taastamisega pastoraadiks.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 21.06.2006 käskkirjaga nr 208 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine"(RTL, 04.07.2006, 52, 967) kehtestati mälestistele reg nr-tega 16736-16741 ühine kaitsevöönd, mis hõlmab kinnistuid KÜ tunnusega 71102:002:0103; 71102:002:0162. Kaitsevöönd külgneb lõunas arheooogiamälestisega Asulakoht, reg nr 11802.