Mälestise nimi Allikukivi park

Märksõna(8)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Ehitiste liigid, Maastikuobjekt, Park, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Erandliku tekkelooga hilishistoritsistliku segastiilis pargi näide.

Mälestise kirjeldus

Park on vabakujuline. Suurejoonelist esiväljakut ümbritseb kaarjas sissesõidutee, mis lossi eest tõuseb munakivisillutusega terrasspanduseks. Tee on olnud ääristatud kase, vahtra ja saare alleega, millest praegu on alles üksikud puud. Pargi põhiosas on näha alleede fragmendid. Alusmetsa osas on kohati tihe pihlakas, hõreda vahtra, saare, tamme, jalaka, pärna ja kuuse uuendusega. Haruldused pargis puuduvad. Pargi dendroloogiline väärtus on väike. Haruldasem on hõbepärn.
1970-ndatel aastatel istutati parki hulgaliselt noori puid (nulud, männid, kased).

Mälestise asukoha kirjeldus

Allikukivi kalevivabriku direktori elamu park asub Pärnu maakonnas, Saarde vallas, Tihemetsa alevikus, Allikukivil; Pärnu-Valga maantee vasakul poolel vahetult maantee ääres.

Mälestise ajalugu

Allikukivi park on päritolult vabrikupark. Alale rajati 1858. aastal Riia tööstur Zoepfeli poolt Voltveti (Quellensteini) kalevi ja kammvillavabrik (andis tööd ca 400 töölisele), mis hävis tulekahjus 1894. aastal. Vabriku lähedale ehitas Zoepfel oma suvelossi, mida kasutas suveresidentsina kuni I maailmasõjani. Vabrikuomaniku häärberi juurde rajati ka park. Käesoleval ajal on hoone ja seda ümbritsev park Tihemetsa Põhikooli käsutuses.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirja nr 208 21.06.2006 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" (RTL, 04.07.2006, 52, 967) kehtestati mälestistele 16748 ja 16749 ühine kaitsevöönd, mis hõlmab kinnistuid KÜ tunnusega 71101:006:0081; 71101:006:0082; 71101:006:0154.