Mälestise nimi Elamu Sindis Pärnu mnt 25
Ehitisregistri ehitis 19-krt.elamu (103021903)

Inspektor: Pärnumaa vaneminspektor, Helle-Triin Hansumäe

Ehitised, Ehitiste liigid, Elamu, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Mälestise kirjeldus

Katusealuse korrusega 2-korruseline, murdkelpkatusega kaetud, krohvitud fassaadiga puidust hoone. Paikneb krundi sügavuses, esifassaadiga Pärnu maantee poole, tagafassaadiga kõrval asuva Kooli tänav 2 hoone tagafassaadi poole. Avad paiknevad sümmeetriliselt. Avatäited on puidust, osaliselt vahetatud plastakende vastu. Fassaadid on tugevalt lihtsustatud. Hoone räästas jookseb lihtne karniis. Esifassaadi kohal on katuse tasapinnas nelja aknaga ärkel. Lõunapoolsel fassaadi keskmes on lihtsa vormiga tiibehitis, mis ühendab omavahel kaks tagafassaadidega teine teise poole olevat hoonet. Hoonet on nõukogude ajal põhjalikult remonditud. Sellest ajast pärineb ka fassaade kattev pitskrohv ning eterniidist katusekate. Pärnu maanteelt viib hoone fassaadile sissesõidutee.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 19. sajandi II poolel. Kooli tn poolne osa on olnud vabriku haigla, enne seda paiknes seal trahter. Pärnu mnt poolses osas paiknes apteek.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Kultuuriministri 17. jaanuar 2006. a käskkiri nr 12 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kaitsevööndi määramine" (RTL 2006, 9, 181) on mälestistele 16754, 16775, 16778, 16779, 16783 kehtestatud ühine kaitsevöönd.