Mälestise nimi Sindi tarvitajate ühisuse hoone

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Ehitusperioodid, 1918-1939.

20. sajandi alguses levima hakanud ühistulise kaubandusehoone tüüp.

Mälestise kirjeldus

1938.a. 13.jaanuaril lubas Majandusministeeriumi Tööstusosakond Sindi Tarvitajate Ühisusele ehitada ja sisseseada Sindi alevisse jahuveski, leiva- ning pagaritööstuse vastavalt esitatud plaanile (Sindi LV arhiiv). Hoone oli algselt L-kujulise põhiplaaniga, ühekorruseline, kõrge poolkelpkatusega. Hiljem on toimunud ümberehitusi. Algsed ümarkaarsed aknad asendati kandilistega, punane tellisfassaad krohviti jne. Hoone üle 50 m pikkune, esifassaad on paralleelne Pärnu mnt-ga, pöördudes siis 90-kraadise nurgaga põhja poole. N-tiiva karniis puidust. Põhjaküljel säilinud akna petikniššid on ümarkaarsed. Säilinud on karniis, osad sepisdetailid, korstnapitsid. Hoone poolkelpkatus oli algselt kaetud tsingitud valtsplekiga, nüüd on maja eterniitkattega.

Mälestise ajalugu

Hoone plaan, mille alusel lubati maja ehitama hakata, pärineb aastast 1938. Algselt planeeriti hoonesse jahuveski, leiva- ja pagaritööstus. Hiljem asus seal postkontor ja Tarvitajate Ühisuse pood.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 17.01.2006. a käskkirjaga nr 12 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kaitsevööndi määramine" (RTL 2006, 9, 181) kehtestatud kaitsevöönd ühtib kinnistu piiridega.