Mälestise nimi Sindi kalevivabriku hoone 1

Seisund: varemestunud

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Tootmiskompleks, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitiste liigid, Tootmishoone, Vabrikuhoone, Ehitusperioodid, 1711-1840.

Tüüpiline 19. sajandi tellis-tööstusarhitektuuri näide.

Kirjeldus

Peahoone on W-kujulise põhiplaaniga, keskosas 5-, tiibadel 3-korruseline, tellisseintega, algselt puitvahelagedega, mida keskelt toetati tsehhe kaheks lööviks jaganud puitpostidega. Suurte ümberehituste käigus 20. sajandi vahetusel asendati enamik puitvahelagesid malmpostidele toetuvate raudtaladel tellisvõlvlagedega (osaliselt säilinud). 1903.a. ehitati peahoonele kõrge betoonist veetorn, 1904 valmis puuvillavabrik. Tehas töötas veejõul, milleks Pärnu jõele ehitati pais ja kanal. Algne pais hävis 1919.a suurve ajal ja taastati 1922.a. kapitaalsemana. (EA)

Ajalugu

Kalevivabrik rajati 1833.a. kaupmees J. Chr. Wöhrmanni poolt. Tootmine algas 1834.a. Oli tollal suurim tehasekompleks Eestis. Aastl 1900 oli umbes 1200 töölist.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri 17.01.2006. a käskkirjaga nr 12 "Kultuurimälestiseks tunnistamine ja kaitsevööndi määramine" (RTL 2006, 9, 181) on mälestistele reg nr 16785-16787 ja 8335 kehtestatud ühine kaitsevöönd.