Mälestise nimi Surju raudteejaama peahoone
Ehitisregistri ehitis Jaamahoone (103022273)

Märksõna(8)

Ehitised, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Haldushoone, Jaamahoone, Ehitusperioodid, 1841-1917, 1918-1939.

Ajaloolisse raudteejaama kompleksi kuuluva hoone tüübi ja stiili tüüpiline näide.

Asümmeetrilise põhiplaaniga ühe-kahekorruseline viilkatusega hoone.

Põhiplaani liigendab fassaadirisaliit kahekorruselise korpuse madalama tiivaga külgnevas sektoris. Horisontaallaudisega kaetud fassaade ilmestavad nurgalauad ja avatäidete piirded, avasillustel puitpitsiga ehissirmid. Rõhtliistuga eraldatud viiluvälju katab püstvooder. Viile kaunistavad rippvardaga ehispennid, väljaulatuvad sarika- ja pärliniotsad on dekoratiivselt tahutud. Katuseräästad on ääristatud puitpitsiga, kahekorruselise korpuse esimese ja tagumise viilu tipus troonib nikerdatud puitvarras. Sissepääsudel valgmikud. Ühekorruselisel tiival on algsed kuue ruuduga aknad, kõrgemal korpusel hilisemad vähema ruudujaotusega.
Esiküljele on kinnitatud emailitud plekktahvel kirjaga "Surju", hüüumärgiga plekktahvel ja kaks prožektorit.
Trepikojal on algne faasitud taladega, laudvoodriga lagi, puittrepil treitud pulkadega piire. Trepikojaga külgnevate ruumide sissepääsudest enamikul on algsed tahveluksed. Teise korruse elukorteri siseviimistlus on sekundaarne.

Mälestise ajalugu

Ehitatud 1896.a. Ühekorruselist tiiba pikendati 1926. aastal kolme akna jagu ja lisati loodeotsa eeskojaga sissepääs, järgides täpselt hoone esialgseid kujunduspõhimõtteid. Tollal omandatud välisilme on säilinud autentsel kujul.

Kaitsevööndiks on 50 m laiune maa-ala mälestise väliskontuurist või piirist arvates.