Mälestise nimi Uulu mõisa kirik

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kirik, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kirik, Ehitusperioodid, 1841-1917.

19.saj.2.poole piirkonna erandlik sakraalhoone näide

Mälestise kirjeldus

Uulu mõisa kirik on madalal soklil kõrge, maakividest laotud hoone. Hoone läänefassaadi nurgad on kvaaderdatud paekiviga, paest raamistus on ka teravkaarsetel kõrgetel akendel.Hoone idaosas kvaadrid puuduvad.Müüritise vuugid on täidetud erivärvilise graniidi kildudega.Hilisemad juurdeehitused on lisatud hoone kumbagi otsa, idapoolsesse 1,5 koruseline elamu, lääneossa avar esik selle kohal asuva rõduruumiga. Akende teravkaarne osa on laudadega suletud, alumistes osades on 8-jaotusega puitraamid.Hoonesse pääseb läbi elamu esiku. Katusekate kirikuosas eterniit, elamu osas valtsplekk, värvitud punaseks. Juurdeehitused on värvitud rootsipunaseks, piirlauad valgeks.

Mälestise asukoha kirjeldus

Mälestis asub Pärnu maakonnas, Tahkuranna vallas, Uulu külas; Pärnu-Ikla maanteest 0,5 km kaugusel läänes,arvates Uulu keskasulast.

Mälestise ajalugu

Ehitatud Uulu mõisniku Reinhold Stael v. Holsteini poolt mõisa-ja mõisarahva kirikuks 19.saj. teisel poolel.Nõukogude ajal kirik rüüstati ja võeti kasutusele võimlana.Praeguseks on hoone kogudusele tagastatud kuid kirikuna seda ei kasutata.Täpsemad andmed puuduvad.

Kaitsevööndi ulatus

Vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m ulatuses hoone väliskontuurist. Kaitsevöönd kujutab endast pargilaadset kirikuaeda, kuhu rahvajutu järgi olevat ka maetud.Nähtavaid hauakohti ei leidu. Kirikuaia alale jääb mälestis, Stael v. Holsteinide hauakamber. Maanteepoolsel küljel asuvad väikesed telkmajad, vööndis on kuurid, võimlemisriistade postid jms.