Mälestise nimi Uulu mõisa Stael von Holsteinide hauakamber

Märksõna(9)

Ehitised, Kompleksid, Sakraalkompleks, Kabel, Ehitiste liigid, Sakraalhoone, Kabel, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Ajastu ja piirkonna erandlik hauaehitis

Kirjeldus

Hauakamber kujutab endast võlvitud keldrit mis esmapilgul on hoovi tasapinnas märkamatu, seda reedab vaid umbes 40 cm kõrgune künkake võlvi lael. Kõrge, umbes 2,5m kamber on kaetud paekividest silindervõlviga ja jaotatud kahte ossa-esimene, uksepoolne umbes 1,5m pikkune osa on tagumisest kambriosast eraldatud kiviseina ja rauduksega.Uks jääb läänepoolsesse külge, vastu jäärakut ja oli markeeritud kahe, umbes 1 m kõrguse neljakandilise ristlõikega graniitpostiga.Hauakamber on rüüstatud, osalt täidetud mullaga. Vaheuks oli hingedelt maas ja kaardu painutatud.(kirjeldus on koostatud mälu järgi, umbes 5 aastat tagasi pääses veel kambrisse).Praegu on pääs hauakambrisse suletud, graniitpostid on pandud püsti, kuid laiema vahega, kui kunagi varem(Varem olid need vahetult ukse kõrval, nüüd markeerivad hauakambri laiust).2004.aasta vaatlusel on tekkinud väike varing vahetult hauakambrist idas, mille tõttu on paljandunud nurgake paekivist võlvi.Seega võib jutt käigust osutuda mingil määral tõeseks.

Asukoha kirjeldus

Mälestis, Stael v. Holsteinide hauakamber, asub Pärnu maakonnas, Tahkuranna vallas, Uulu külas; Uulu kirikust umbes 20 m läänes.

Ajalugu

Stael v. Holsteinide suure suguvõsa omapärase isiku, Reinhold Stael v.Holsteini, "raudparuni", 19.saj. lõpuaastail ehitatud hauakamber.Rahvapärimuse järgi olevat sellesse maetud vaid üks isik, laulatusel surnud mõisaproua. Teine legend pajatab maaalusest käigust hauakambrist peahoonesse (ca 0,5 km).Kamber on rüüstatud.

Kaitsevööndi ulatus

Mälestise kaitsevöönd on vastavalt Muinsuskaitseseadusele 50 m objekti väliskontuurist arvates.Kaitsevöönd kattub suures osas Uulu kiriku kaitsevööndiga, jääraku all on kaitsevööndi piiriks kraavi läänekallas.