Mälestise nimi Taali mõisa park

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Nele Rent

Piirkonna maastikupargi näide mõisaansamblis

Kirjeldus

Suur (14ha) vabakujunduslik park on mitmeosaline. Jõe kaldanõlval paikneva peahoone ette jääb suurte võimsate põlispuudega avar ja pikk esiväljak. Väljak piiratud teega. Tornist avaneb pikivaade jõele. Teise osamoodustab 5,9ha pargimetsailmeline ala, väljaku paremal küljel. Põlistammed on enamuses looduslikku päritolu, nende vahel looklesid teerajad. Park järkub kitsa loodusliku puistuna ja aasadena piki jõe orgu. Omaette väikese kuid eaka pargiosa moodustab valitsejamaja juures asuv park, eakate tammede ja nulgudega.

Rajatud 19.s. lõpul. Looduslikku päritolu tammede vanus võib olla ~300a.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga nr 208 21.06.2006 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" (RTL, 04.07.2006, 52, 967) on mälestistele Taali mõisa peahoone, 16820; Taali mõisa park, 16821; Taali mõisa valitsejamaja, 16822; Taali mõisa tall, 16823; Taali mõisa kaev, 16824; Taali mõisa ait, 16825; Taali mõisa laut, 16826; Taali mõisa sepikoda, 16827; Taali mõisa moonakatemaja, 16828 kehtestatud ühine kaitsevöönd