Mälestise nimi Taali mõisa valitsejamaja

Piirkonna ajastu hoone tüübi näide Pärnumaa ühes arvukamate kõrvalhoonetega mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Üsna suur ühekordne mõnede lakatubadega puithoone, mis kaetud seintest kõrgema poolkelpkatusega. Seinad olid vooderdatud vundamendilt kuni aknalaudade jooneni rõhtvoodriga, kõrgemal vahekarniisilt püstlaudisega. Aknad ümberehitatud.

Vaatamata hilisematele ümberehitustele on hoone ehitatud arvatavalt 19 s. I poolel.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga nr 208 21.06.2006 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" (RTL, 04.07.2006, 52, 967) on mälestistele Taali mõisa peahoone, 16820; Taali mõisa park, 16821; Taali mõisa valitsejamaja, 16822; Taali mõisa tall, 16823; Taali mõisa kaev, 16824; Taali mõisa ait, 16825; Taali mõisa laut, 16826; Taali mõisa sepikoda, 16827; Taali mõisa moonakatemaja, 16828 kehtestatud ühine kaitsevöönd.