Mälestise nimi Taali mõisa kaev

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Kaev, Ehitiste liigid, Rajatis, Kaev, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu ehitise tüübi näide Pärnumaa ühes arvukamate kõrvalhoonetega mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Neljakandiline, ristpalk puitraketisega võllkaev. Pealt kaetud kaanega, milles neljakandiline veevõtuava. Veevõtuks kahe posti vahele kinnitatud vändaga puuvõll, millel kett.

Mälestise ajalugu

Mõisa kohta on esimesi teateid 16. sajandi algusest. Alates 17. sajandist kuni võõrandamiseni kuulus mõis Stael von Holsteinide suguvõsale. Suurejooneline peahoone valmis 1852. aastal. Mõisa kaev asub 19. sajandi teise poole alguses ehitatud talli juures ning on rajatud tõenäoliselt 20. sajandil. Mõisa ajaloolised saksakeelsed nimetused on Paixt ja Staelenhof.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga nr 208 21.06.2006 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" (RTL, 04.07.2006, 52, 967) on mälestistele Taali mõisa peahoone, 16820; Taali mõisa park, 16821; Taali mõisa valitsejamaja, 16822; Taali mõisa tall, 16823; Taali mõisa kaev, 16824; Taali mõisa ait, 16825; Taali mõisa laut, 16826; Taali mõisa sepikoda, 16827; Taali mõisa moonakatemaja, 16828 kehtestatud ühine kaitsevöönd.