Mälestise nimi Taali mõisa ait
Ehitisregistri ehitis Ait (103024095)

Piirkonna ajastu hoone tüübi näide Pärnumaa ühes arvukamate kõrvalhoonetega mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Algselt ait-kuivati on pikk, kaheosaline krohvimata maakiviehitis, millest kuivatiosa ulatuslikult rekonstrueeritud. Aida pool on säilitanud oma algse ilme. See on viilkatusega kaetud maakivihoone, mille viilul kitsas astmeline viilukarniis. Avade küljed ja kaaristu ning nurgad laotud tellistest. Viimased hambuvate plokkidena. Hoone all on kelder. Esifassaadi keskel on 5 arkaadiga kaasristuga ulealune. Kõrged kaared toetuvad massiivseele neljatahulistele kitsa talumivööga piilaritele. Avad pealt kergelt ümarkaarsed. Viilus kahel pool lakaust segmentaknad.

Ehitatud 19.s. II poolel.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga nr 208 21.06.2006 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" (RTL, 04.07.2006, 52, 967) on mälestistele Taali mõisa peahoone, 16820; Taali mõisa park, 16821; Taali mõisa valitsejamaja, 16822; Taali mõisa tall, 16823; Taali mõisa kaev, 16824; Taali mõisa ait, 16825; Taali mõisa laut, 16826; Taali mõisa sepikoda, 16827; Taali mõisa moonakatemaja, 16828 kehtestatud ühine kaitsevöönd.