Mälestise nimi Taali mõisa sepikoda

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitiste liigid, Kõrvalhoone, Sepikoda, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Piirkonna ajastu hoone tüübi näide Pärnumaa ühes arvukamate kõrvalhoonetega mõisaansamblis

Mälestise kirjeldus

Algselt krohvimata maa- ja telliskivihoone, millel eluruumid puidust juurde- ja pealisehitusena. Kaetud kelpkatusega, millel lai ja eenduv profileeritud krohvikarniis. Hoone otsafassaad on lahendatud lahtise kaaristuna, külgedel 1 ja otsas 3 ava. Kõrged kaared toetuvad neljatahulistele, laiade talumivöödega sammastele või poolsammastele. Osa avasid on kaasajal akendeks kinniehitatud. Hoone hiljem krohvitud.

Hoone võib pärineda 19.s. keskelt, puitosa sajandi lõpust.

Kaitsevööndi ulatus

Kultuuriministri käskkirjaga nr 208 21.06.2006 "Kultuurimälestisele kaitsevööndi määramine" (RTL, 04.07.2006, 52, 967) on mälestistele Taali mõisa peahoone, 16820; Taali mõisa park, 16821; Taali mõisa valitsejamaja, 16822; Taali mõisa tall, 16823; Taali mõisa kaev, 16824; Taali mõisa ait, 16825; Taali mõisa laut, 16826; Taali mõisa sepikoda, 16827; Taali mõisa moonakatemaja, 16828 kehtestatud ühine kaitsevöönd.