Mälestise nimi Tori mõisa peahoone
Ehitisregistri ehitis Muuseum (103049177)

Eesti loomakasvatusmõisakompleksi barokse peahoone näide

Mälestise kirjeldus

Tagasihoidlik ühekorruseline, väljaehitatud katusekorrusega puitehitis, mille barokset keskosa katab kõrgem laastudest täiskelp-, 19. sajandil lisatud tiibu aga madalam poolkelpkatus. Seinad püstlaudvoodriga. Pea ruudukujulised aknad raamistatud laiade piirdelaudadega. Säilinud mantelkorsten, oinassarv-hingedega uksi jns.

Mälestise ajalugu

Esmamainitud 1525. Poola võimuperioodist alates kroonumõis. 1826-29 antud Liivimaaa Rüütelkonnale rendile meriinolammaste ja tõuveiste pidamiseks. 1856 tegutsenud hobusekasvatusena. 1930. aastal muudeti mõis hobusekasvatusele spetsialiseerunud riigimõisaks.
Peahoone barokne keskosa on ehitatud 1738.
19. sajandil lisati juurdeehitused.