Mälestise nimi Tori mõisa tallikompleksi piirdemüür väravaehitisega

Menetleja: Pärnumaa nõunik, Kaisa Metsaots

Märksõna(11)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Rajatis, Piire väravaga, Ehitiste liigid, Rajatis, Piire, Piire väravaga, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Eesti loomakasvatusmõisakompleksi historitsistliku piirdeehituse näide

Kirjeldus

Tallide siseõue ühe piide moodustab maakividest ~2m müür mille keskel uhke, historitsistliku kujundusega, lai 3 osaline väravaehitus. Värava keskosa on veidi eenduv, laia kõrge võiduväravaga, viimast katab lame kaar. Külgmised jalgväravaosad on madalamad. Väravate kohal on sõõrpetikud. Väravamüüri eendatud ülaserv toetub kaarfriisile ning on kreneleeritud. Sillused, petikud kreneleering, avade ääred ja nurgad on markeeritud punase tellisega.

Ehitatud 1856.

Vt Lisa 1. Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.