Mälestise nimi Tori mõisa kõrts
Ehitisregistri ehitis Kauplus-elamu (103046961)

Märksõna(10)

Ehitised, Kompleksid, Mõisakompleks, Kõrtsihoone, Ehitiste liigid, Ühiskondlik hoone, Ärihoone, Kõrtsihoone, Ehitusperioodid, 1841-1917.

Tori silmapaistvamaid ehitisi.

Mälestise kirjeldus

Klassitsistlikus stiilis kõrts on ehitatud 1845. Hoone kõrtsiruumide osa on ehitatud tellistest, tallid raudkividest. Poolkelpkatus on kaetud eterniidiga (esialgselt kõrtsil sindel-, tallidel kivikatus). Seinte kõrgus peaaegu võrdne katuse kõrgusega. Fassaadi ilmestavad monumentaalsed sambad. Aknapealsed kaunistatud laiade lukukividega, akende ja uste piirded on krohvitud ja valgendatud. Kvaadritena tellistest laotud väravate ääristused ja hoone nurgad on krohvimata. Maakivide vuugid täidetud dekoratiivselt kivikildudega. Väravaavad on sillatud madalate kaartega, neile sekundeerivad otsaviiludel akende ümarkaared. Mantekorsten-köök on säilinud osaliselt. Ruumide planeering on traditsiooniline, eripäraks vaid talupoegade kõrtsitoa ulatumine läbi terve hoone.

Mälestise ajalugu

Hoone ehitati 1845.a. mõisavalitseja Detlof v. Baranfoffi initsiatiivil. Ehitusdaatumiga lukukivi müüriti kõrtsiuksele. Teine daatumkivi - 1925 - tähistab sisemist ümberehitust hobupostijaama tarvis.

Vt Lisa 1. Mälestise asukoha skeem ja kaitsevööndi piirid.